Subscribe News Feed Subscribe Comments

Bermulanya langkah pertama...

Salam sayang semua..

Baru-baru ni tepat 8.47 pagi 22 Jun 2009 aku melangkahkan kaki ke sebuah pusat pengajian yang tak pernah aku mimpi untuk menjejakinya. Kolej Universiti Insaniah, sebuah universiti yang dimiliki sepenuhnya oleh Kerajaan Pakatan Rakyat Kedah. Itulah nama pusat institusi tersebut. Walaupun pada penglihatan aku universiti bukanlah sebuah u yang hebat sangat dari segi prasarananya tapi xtaula kenapa ramai sangat yang datang hari mendaftar hari tersebut. Sememangnya rata2 yang aku tanya sebab pe masuk KUIN(short name die) diorang akan cakap xdapat masuk u,xdapat matrik,xdapat biasiswa nak ke al azhar. Ternyata pernyataan ini sangat meleset bagi mereka yang belum mengerti apa itu sebenarnya ilmu.

Apakah ilmu itu terletak pada prasarananya?Adakah Allah pernah menjanjikan prasarana yang baik adalah syarat kejayaan?Adakah pula kemasyhuran sesebuah kampus itu yang menjanjikan kejayaan? Aku berani kate yang semua mende tu hanyalah elemen2 kecil sgt untuk berjaye. Anyway, tentang ni lain kali aku cite kat korang.

Aku tau ramai yang komen tentang hostel kat KUIN ni. Aku pun termasuk sekali la mase mule2 daftar..huhu. Mane taknya, selama hayat aku dok asrama x pernah dok kat tingkat selain dari tingkat satu. Mase kat kisas pn dok tingkat 1 gak. Mase kat matrik pun tingkat 1 gak. Masuk KUIN ambik ko, tingkat 4. Dah la jauh glerrrr dengan kampus. Lepas masuk tu bilik plak xde. Kat sini kolej kediaman die stail apartmen gitu. Tp x apartmen mane pn. hikhik.. Aku ditempatkan kat bilik I-4-10. Masuk2 je kne landing sume bagasi2 aku kat ruang tamu tu je cz bilik sume penuh.Diorg kate pnmpatan smntare je. Tym aku masuk bilik tu pelik jugak, pegi kat bahagian dapr die macam orang x penah duduk. Cmne keadaan die,emm..xpyah cite lah.huhu. Aku rase ni lah ujian Allah nak bagi kat aku untuk menuntut ilmu. Selama ni duduk tempat yg selese sokmo. Sebab tu blaja pn rilexsz je,pastu result lagi la rileks..hehe.

Pastu petang tu, start la mende yang paling "dinanti2kan" oleh bdk2 baru masuk. Program Orientasi. Aku rase sape yang penah dok asrama mesti dah biasa dngan mende ni sume.. Tapi orientasi kat KUIN ni memang la dahsyat. X same langsung dengan kem2 yang pnah aku g slama ni.

0 comments:

Catat Ulasan

Terima Kasih atas Komen yang di beri

 
minda muslim kelas pertama berkualiti global | TNB