Subscribe News Feed Subscribe Comments

Bermulanya langkah pertama...

Salam sayang semua..

Baru-baru ni tepat 8.47 pagi 22 Jun 2009 aku melangkahkan kaki ke sebuah pusat pengajian yang tak pernah aku mimpi untuk menjejakinya. Kolej Universiti Insaniah, sebuah universiti yang dimiliki sepenuhnya oleh Kerajaan Pakatan Rakyat Kedah. Itulah nama pusat institusi tersebut. Walaupun pada penglihatan aku universiti bukanlah sebuah u yang hebat sangat dari segi prasarananya tapi xtaula kenapa ramai sangat yang datang hari mendaftar hari tersebut. Sememangnya rata2 yang aku tanya sebab pe masuk KUIN(short name die) diorang akan cakap xdapat masuk u,xdapat matrik,xdapat biasiswa nak ke al azhar. Ternyata pernyataan ini sangat meleset bagi mereka yang belum mengerti apa itu sebenarnya ilmu.

Apakah ilmu itu terletak pada prasarananya?Adakah Allah pernah menjanjikan prasarana yang baik adalah syarat kejayaan?Adakah pula kemasyhuran sesebuah kampus itu yang menjanjikan kejayaan? Aku berani kate yang semua mende tu hanyalah elemen2 kecil sgt untuk berjaye. Anyway, tentang ni lain kali aku cite kat korang.

Aku tau ramai yang komen tentang hostel kat KUIN ni. Aku pun termasuk sekali la mase mule2 daftar..huhu. Mane taknya, selama hayat aku dok asrama x pernah dok kat tingkat selain dari tingkat satu. Mase kat kisas pn dok tingkat 1 gak. Mase kat matrik pun tingkat 1 gak. Masuk KUIN ambik ko, tingkat 4. Dah la jauh glerrrr dengan kampus. Lepas masuk tu bilik plak xde. Kat sini kolej kediaman die stail apartmen gitu. Tp x apartmen mane pn. hikhik.. Aku ditempatkan kat bilik I-4-10. Masuk2 je kne landing sume bagasi2 aku kat ruang tamu tu je cz bilik sume penuh.Diorg kate pnmpatan smntare je. Tym aku masuk bilik tu pelik jugak, pegi kat bahagian dapr die macam orang x penah duduk. Cmne keadaan die,emm..xpyah cite lah.huhu. Aku rase ni lah ujian Allah nak bagi kat aku untuk menuntut ilmu. Selama ni duduk tempat yg selese sokmo. Sebab tu blaja pn rilexsz je,pastu result lagi la rileks..hehe.

Pastu petang tu, start la mende yang paling "dinanti2kan" oleh bdk2 baru masuk. Program Orientasi. Aku rase sape yang penah dok asrama mesti dah biasa dngan mende ni sume.. Tapi orientasi kat KUIN ni memang la dahsyat. X same langsung dengan kem2 yang pnah aku g slama ni.

Realiti sebuah kejayaan...

Sebenarnya ni artikel yang sepatutnya dimuatkan dalam keluaran terakhir Soutul Muttaqin(risalah mingguan Surau Al-Muttaqin,Kolej Matrikulasi Pahang) tapi tak sempat disebabkan kesalahan teknikal di bahagian percetakan. Jadi, publish kat sini je lah.




ASSALAMUALAIKUM…

Seinfiniti kesyukuran saya panjatkan kepada pemilik alam raya ini, Allah SWT. Selawat sejahtera semoga selalu tersampaikan kepada junjungan besar nabi Muhammad S.A.W, beserta keluarga, sahabat, dan sekelian mukminin dan mukminat. Sekalung apresiasi kepada warga kerja editorial Soutul Muttaqin atas kejayaan menerbitakan risalah ini sehinggalah ke edisi terakhir kali ini.


Elemen ketaqwaan kepada Allah perlulah diselaraskan bersama-sama dengan kejayaan dalam pelajaran sehinggalah dalam kehidupan sebagai seorang manusia. Manusia pada hari ini telah jauh lari dalam mengejar kehidupan dunia yang hanya sementara. ‘Modal Insan’ yang dilaung-laungkan hanya tinggal kata-kata manis menyedapkan telinga. Pelajar yang lahir dari pusat-pusat pengajian tinggi mempunyai kepakaran dalam bidangnya malangnya melanggar syariat dalam pelaksanaan pekerjaannya, akibat tiada rasa takut kepada hukum Allah yang masih gagal dilaksanakan hari ini.


Maka tidak hairanlah jika kita lihat pada hari ini ramai cerdik pandai malah dalam kalangan pemimpin sendiri yang terlibat dalam najis rasuah,skandal dan berbagai lagi gejala-gejala yang tidak bermoral yang tidak layak bagi seorang yang bergelar “manusia”. Mereka ini jauh lebih hina dari binatang ternakan sebagaimana firman Allah:



Dan Sesungguhnya kami jadikan untuk (isi neraka Jahannam) kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunakannya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allah). mereka itu bagai binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. mereka Itulah orang-orang yang lalai. (al-A’raf:179).



Akhir kata, selamat maju jaya kepada semua warga Kolej Matrikulasi Pahang, para pensyarah, pelajar serta semua kakitangan pengurusan kolej yang turut sama membantu dalam segenap aspek dalam membangunkan Islam di bumi bertuah ini. Wassalam.


Pengerusi Surau Al-Muttaqin

hasbullahisa@yahoo.co.uk


Tak sempat jugak..

assalamualaikum..

salam kepada semua pembaca blog ni. sebenarnya hari ni nak cerita kat blog ni tentang seorang ikon remaja masakini. Bukan sahaja orang muda bahkan golongan veteran yang telah lama wujud di bumi Malaysia, tanah airku tercinta. Tentu anda semua tahu kan sape die.surprise2.hehe..

Tapi malangnye hari ni memang busy. Pagi tadi sibuk manage group alumni kat yahoogroup, petang pulak blaja kerete ngan Pn Awanis kat IMKL, then jap lagi ni nak ke kuantan coz ade urusan di yayasan pahang,kuantan. Tapi tak tau lagi pukul berapa nak naik bas ni. Naik kat Greenwood je kot,dekat sikit coz LAH sekarang ni dok kat Kg Padang Balang.

InsyaAllah mungkin hari lusa LAH akan ceritakan kat you all semua tentang fenomena penghasilan seorang tokoh yang tiba2 menjadi seorang yang sangat lantang membicarakan soal demokrasi biarpun saban hari dicincang oleh puak pengganas demokrasi yang kian hari merobek suasana aman damai di Malaysia ini. Walaupun hari ini baru beberapa minit dia mengangkat sumpah sebagai MP namun terus di hambat keluar dari dewan rakyat kerana cuma hanya melaungkan perkataan keramat tersebut.k lah, LAH nak ke berolak ke Kuantan dah ni..

Nantikan kemunculannya....

Baru ade mood nak tulis..

assalamualaikum..hmm,dah lame tak menulis dalam blog ni. Bukan ape,malas sangat nak membuka laptop pastu nak kene surf internet. Tapi,bile fikir-fikir balik macam tak patut sebab kemudahan dah ada tapi tak nak gune. Sebenarnya bukan tak pernah bukak internet, tapi kalau bukak pun gi tengok berite je,pastu layan member2 yg jauh di perantauan. Tambah-tambah pulak sekarang ni 'industri blog' kat malaysia ni makin menjadi-jadi. Daripada dok buang masa tengok tv, ade baiknya menulis dalam blog ni. Jadi mulai hari ni, aku rase nak menulis balik la disamping dapat lontarkan idea2 yag tak seberapa ni. Dulu kat matrik bleh gak ceramah2 time nak sampaikan idea kat surau almuttaqin. Tapi sekarang dah takde 'kedudukan' jadi payah la sikit.hehe. Bak kata Tun Dr Mahathir"la ni, dah tak ada kuasa' haha. Anyway, nasib baik Allah telah turunkan nikmat internet untuk manusia berhubung. Akhirnya kebenaran itu tertegak jua.

Hari ni hari yang paling menyedihkan aku, laptop yang aku sayangi terpaksa diberikan kepada Kak Mah. Sume ni pasal laptop Acer die la rosak. Yang buat aku geram sangat bukan pe, 2 bulan lepas die ade kutuk aku punye laptop ngan abang aku, kate die laptop Acer yang baru tu takde kualiti. Pastu beberapa hari sebelum die nak gi umrah, die bagi kat aku laptop die suruh hantar ke kedai komputer. Kate die,laptop tu rosak n langsung tak leh nak ON. So, aku pun dengan berat hatinye bawak lah laptop die ngan motor EX5 QKL 5731 abg iparku. Aku pun bawak la gi kedai komputer NetPoint kat Medan Idaman. Abang tu kate ambik mase gak ni nak baiki. Dah la mase tu aku terlupa plak bawak adaptor laptop tu. Lagi la lambat abg tu kate. So, terpakselah lagi aku hantar smule ke medan Idaman ni esok. Tak jauh mane pn Medan Idaman ngan umah di Padang Balang tu.

Then smalam aku g ambik laptop dan memang abang tu kate tak siap lagi pun. Tp maybe die kate rosak processor ataupn board. Disebabkan die pun sekarang tgh praktikal dan bakal graduate dari UPSI(huhuhu) jadi aku bagi je la. Tapi bile aku nak pinjam earphone sony die tak bagi plak. Tak aci betul. earphone je kalau nak dibandingkan ngan laptop..hmm,ibarat Pluto ngan Bumi la. Tapi aku usahekan gak untuk ikhlas. Buat ape nak berkire sangan ngan adik beradik. Nanti nak mintak tolong die gak. Cikgu la katekan,nnt nak ajar my future son and daughter..huhuhu. K lah,sampai disini je lah dlu. Sok akan ade artikel yang lebih ilmiah. Ni pn ilmiah gak,tp kurang sikit.k

Wassalam...

 
minda muslim kelas pertama berkualiti global | TNB